Marsikdo ima še posebej v decembru težavo s prenajedanjem. Razlogi ali izgovori so različni, večinoma so to prazniki in družba.

Sama sicer nimam te težave; ko sem sita, pač ne jem več. Poznam pa superživilo, ki ti lahko pomaga, če sodiš v skupino, ki se ji pojavlja ta težava.

Kuzu je rastlina, ki sodi v skupino stročnic, kot so soja, fižol, dateljni, čičerka ipd. Prah korena kuzuja se raztopi v topli ali vroči vodi in to popiješ. Okusa nima.

Kuzu je pravzaprav škrob, ki v želodcu nabrekne in posrka nezaželene snovi, nato pa se izločijo. Pazi, ker posrka tudi učinke tablet (katerihkoli).

Kupiš ga lahko v nekaterih drogerijah ali v trgovinah z zdravo prehrano.

Narediš si ga zjutraj, in sicer 1 čajno žličko kuzuja raztopiš v decilitru vroče vode in spij...

Hladni dnevi in hladna jutra so tu. Po tradicionalnem kitajskem koledarju se je jesen že začela. Zdaj smo v času poznega poletja. Čas je za žetev, za premišljevanje, za ocenjevanje. Konec poletja, konec igrivosti, čas za resno pripravo na zimo.

Element zemlje je zelo močan, saj povezuje ostale elemente. Prav tako nam zemlja daje hrano. Element zemlje deluje kot nekakšno vezje na vranico, trebušno slinavko in želodec. To so organi, ki se jim v tem obdobju najbolj posvečamo. To obdobje je energetsko tudi zelo zahtevno, saj je prehodno.

Pozitivne lastnosti, povezane z zemeljsko energijo:

  • spontanost

  • odprtost

  • pravičnost

  • pristnost

  • točnost

  • usklajenost

  • ukoreninjenost

Rituali za pozen poletni čas

- hoja bosih nog

- pojdi v...

Zasuk telesa. Nazaj …, v levo ..., v desno …

Zasuk v življenju, sprememba smeri. Kam greš? Ali veš? Ali greš z ostalimi? Ali greš svojo pot?

Na sliki sem na Pagu, v parku tisočletnih olj v Lunu. Kam se je zvijala ta oljka in kaj je iskala? Kdo bi vedel? Svetlobo, boljši položaj, druge oljke …

Veliko razmišljam in včasih tudi govorim o cikličnosti. Kako je vse en cikel, kako se menjujejo in ponavljajo letni časi, kot krog gre rojstvo, življenje, smrt.

Letos mi je na pot prišel članek o Friedensreichu Hundertwasserju, avstrijskem umetniku, ki je življenje videl v spiralah. Rekel je, da se premikamo v krogih, vendar pa se krog nikoli ne zapre, saj se nikoli ne ustavimo na isti točki. Spiralo je predstavil kot negeometrijsko telo, kot je rastlina, raste...

Naša telesa so bila narejena za gibanje. Z gibanjem se raztegnemo, sprostimo, telesne tekočine se premaknejo in še vrsta drugih funkcij se zgodi.

V današnjem času je delo v službi izrednega pomena, sili nas v določeno držo, odvisno pač, kaj delamo. Poleg tega je delo raztegnjeno čez veliko večino dneva, zato prisilna drža nekako postane del nas. Poskušaj vmes najti možnosti za gibanje. Pretegovanje, hoja, mogoče celo kdaj pa kdaj zaplešeš.

Vsak dan si vzemi čas zase in se nekaj časa gibaj. Hodi, pleši, razteguj se ali pa delaj jogo.

Prednosti gibanja je ogromno. Poleg tega, da se ti bo izboljšala prebava, se ti bodo premaknile telesne tekočine: kri bo ponesla tako želen kisik po telesu, limfa bo odplaknila nečistoče, hrbtenična tekočina bo omogočil...

Vsaka beseda ima energijo. Ni pomembno, ali jo napišemo ali izgovorimo. Vsaka beseda, ki je namenjena otroku, partnerju, šefu, množici, komurkoli, ima energijo. 

Besede se povezujejo v besedne zveze, stavke in povedi, in tako skupaj tvorijo neka sporočila. Celotna sporočila imajo energijo, ravno tako posamezni deli. 

Energije so seveda različne. S svojimi sporočili lahko prenašamo ubrane podatke ali pa zmedo in negativnost. 

Preden govoriš, je dobro premisliti, kaj boš izustil, komu je namenjeno, ali je sploh pomembno. Ali je pozitivno ali je kritiziranje. 

Pri tem ti lahko pomaga kratka vaja. 


Napiši seznam besed, ki so ti najljubše. Preglej jih, izgovori jih in opazuj, kakšno energijo imajo. Kaj ta energija tebi pomeni, kaj ti prinese? Če se dobro...

Kurkuma ali indijski žafran je izredno protivnetna. Včasih se še zavedamo ne, da imamo neko vnetje v telesu. Če ga imamo predolgo, se lahko razvijejo najhujše bolezni. Tudi rak se razvije iz vnetja.

V Indiji, kjer delujejo po ajurvedski medicini, dajejo kurkumo pacientom, ki so si recimo zlomili roko. Bi rekli, kje je povezava? Ampak je, ravno zato, da se rana ne vname, je pametno jemati kurkumo.

Pri čem še pomaga kurkuma:

- vnetja vseh vrst (regeneracija kože, kandida, vneto grlo, itd.)

- čisti kri in prebavila

- ščiti jetra pred strupom in kemikalijami

- pomaga pri depresiji

- pomaga pri presnovi maščob (hujšanje).

Že prvi dve alineji pokrijeta vrsto bolezni ali nevšečnosti. 80 % bolezni izvira iz slabega delovanja prebavil. Vneto pa ni samo grlo, pač...

V petek se bomo na jogi petih letnih časov posvetili ščitnici in grleni čakri. 
Veliko žensk ima težave na tem področju. To so lahko prehladi, izguba glasu, ciste na ščitnici ... Zmanjšano delovanje ščitnice pa lahko povzroča tudi prekomerno težo, težave s kožo, mišično oslabelost, slabo koncentracijo, slabo prenašanje mraza, izpadanje las, krhke nohte, slabost, kronično utrujenost ...

Grlo predstavlja ustvarjalni tok v telesu. 

Kadar je naša ustvarjalnost onemogočena, se pojavijo težave. Grlo predstavlja možnost, da se postavimo zase in da povemo, kar mislimo. Bolečina v grlu pomeni, da smo jezni. 
Če se ustavimo v kratki meditaciji, bomo kmalu dobili odgovore, zakaj ali na kaj smo jezni, in lahko bomo ukrepali. Začeli odpuščati drugim in sebi in...

V petek, 22. 9. 2017, je jesensko enakonočje.

Gre za nek prehod, najprej med poletjem in jesenjo, vročino in hladom. Narava naznanja spremembe, listje porumeni in bo odpadlo, da pognoji zemljo. Pridelki so zreli in pripravljeni za pobiranje. Svetlobe bo manj, toplote bo manj.

Ne gre pa samo za spremembe v naravi. Spremembe so tudi v nas samih. Zdaj je čas za ovrednotenje vsega, kar je bilo do sedaj. Prav je, da pri sebi ocenimo, katera čustva in katere stvari, so za nas uporabne, katere pa ne.Sedaj je tudi čas za pospravljanje. Prav osvobajajoč je občutek čistosti, ko se znebiš stvari, ki so ti v napoto in jih v resnici ne potrebuješ. Malce dolgotrajnejši je postopek pri čustvih. Je pa v času jesenskega enakonočja ogromno energij, ki ti pomagajo p...

Ali opažaš, kako prijetno se ozračje sprosti po rahlem tihem dežju?

To je zato, ker se količina negativnih ionov po dežju izdatno poveča. Negativni ioni so nosilci življenjske energije in lajšajo glavobole in dihalne težave, izboljšajo prekrvavitev ter umsko koncentracijo. Negativni ioni krepijo imunski sistem telesa. Če je ta oslabljen, se tudi hitreje staramo. Namreč več kot je v krvi negativnih ionov, učinkovitejša je celična presnova.

Zrak v mestih je zaradi betona, elektronskih naprav, kovine in umetnih mas nabit s pozitivnimi ioni, ki pa telo slabijo. Veliko negativnih ionov je v bližini voda, ogromno jih je npr. ob Niagarskih slapovih, v gorah in ob morju. 

Priporočam ti, da greš čim večkrat ven, tudi če pada rahel dež. Na...

Ime za moj joga studio sem imela že lep čas nazaj. Shanti ... V sanskrtu to pomeni mir, počitek, spokojnost, blaženost. Jaz sem v jogi našla to, pa še dosti drugih stvari, ki so povezane s skrbjo za telo, zdravje in dobro počutje. 

Mirnost v življenju ti joga res lahko pomaga najti, zanimivo pa je, da joga ni nujno čisto mirna, kot to marsikdo misli. 

V Shanti joga studiu imamo za zdaj dve vadbi, in sicer dinamično shanti jogo in jogo za sproščanje. Podrobneje še opišem, kakšni sta. 

Please reload

Sledite nam

  • Facebook - White Circle

©2019 Shanti joga studio, Šentjur / M: +00386 40 451 944 / email: nina@shantijoga.si