Hrana indijanskega poletja


Na Jogi 5 letnih časov se posvečamo določenim delom telesa ob določenem času v letu. Pozornost usmerimo v različna čustva, občutke in poskušamo čim bolj slediti osnovnim zakonitostim narave.Element poznega poletja je zemlja, organ pa vranica. Vranica ima zelo močan odnos do sladkega, pozitiven ali negativen. V tem prehodnem času nam velikokrat odgovarja sladko. Vsekakor se je potrebno izogibati belega sladkorja in procesiranih živil.

Na srečo nas zemlja, ki je v poznem poletju prevladujoči element, razvaja s sladkimi plodovi.


Če jih naštejem nekaj:

  • buče

  • jabolka

  • kostanj

  • koruza

  • korenje

  • sladek krompir

Poleg teh so živila, ki energetsko krepijo vranico, tudi melone, kaki, dateljni, cimet, pomaranče, proso in kvinoja, ajda, kurkuma, ribe ipd.


Če pozorno pogledaš, je veliko teh živil oranžnih. Oranžna in rumena sta barvi poznega poletja. Zato je dobro, da se v te barve tudi oblečeš in stanovanje okrasiš v teh tonih.


To so tople barve, tvoje telo pa si zaradi ohlajanja ozračja vedno bolj želi toplote. Priporoča se, da si hrano skuhaš, da ješ čim manj surovega. Zato so zelo priporočljive zelenjavne juhe in kompoti. To telo lažje prebavi. Omenjena hrana zmanjšuje presežek sluzi v črevesju, procesirana bela hrana z veliko sladkorja in soli pa jo zvišuje.


Ko si pod stresom, si tvoje telo želi ravno tega zadnjega. Poskusi se prepričati in posezi raje po zdravih naravno sladkih dobrotah. To je bolje na dolgi rok in povečuje imunost telesa.

Za več vsebin se mi pridruži v FB skupini Balance your life with Nina Louder.